Eltűnt Varkocs György szobra PDF Nyomtatás E-mail

Felújítják a régi alkotást, a medence helyét interaktív szökőkút foglalja el

 

A járókelőknek bizonyára feltűnt, hogy néhány napja eltűnt a megszokott helyéről a Varkocs szobor. Nos, nem csak a szobor "tűnt el", hanem maga a kőmedence is: a Fő utca felújításához kapcsolódóan a kis téren lévő régi medencét a kivitelező szétbontotta, helyére új, interaktív szökőkút kerül majd a járószintbe süllyesztve. A város egykori hősies kapitányát, Varkocs Györgyöt ábrázoló szobor pedig Kocsis Balázs restaurátor műhelyébe került felújításra.

 

 

 - A Watthay szoborhoz hasonlóan a Varkocs szobor esetében is jellemző probléma az alulról érkező pára, vizesedés miatti belső "rothadás", ezt szüntetem meg. A szobor külső felületén is van munka, a szmogos városi levegő miatt feketés-zöldes lepedék van a szobron, ennek vastagsága a néhány millimétertől olykor a fél centiméterig terjed. A szobor letisztítását követően pedig egy  mesterséges védőréteget, egy nemespatinát kap a felület, amely így olyan lesz, mint újkorában - vázolta a szükséges felújítás részleteit a restaurátor.
A Varkocs szobor tehát nyárra mindenképpen visszakerül a régi kőtalapzatára, ez utóbbi is megújul, ám a régi medencét már ne keressük. Inkább próbáljuk ki az új, interaktív szökőkút adta játéklehetőséget!